Нова проблема Керченського моста та склеп Януковича: Як минув тиждень в окупованому Криму


Нова проблема Керченського моста та склеп Януковича: Як минув тиждень в окупованому Криму 

Crimea-News.info нагадує, чим жив захоплений Росією півострів минулого тижня.

Світ проти дій окупантів

ПАРЄ схвалила проукраїнську резолюцію щодо Азова. Рішення ухвалили 103 голосами, троє висловились проти, ще 16 утрималися. У резолюції враховано дві поправки від України, зокрема щодо визнання 24 захоплених Росією українських моряків військовополоненими, а також про надання негайного доступу до моряків представників Червоного хреста та європейського Комітету проти тортур. ПАРЄ вимагає від Росії негайно звільнити українців, гарантувати вільне судноплавство в Азовському морі та Керченською протокою, засуджує будівництво Керченського мосту, який порушує міжнародне право.

Представник української делегації в ПАРЄ Борислав Береза зазначив: «Ми зробили перший великий крок до того, щоб визволити наших військовополонених. Вони підпадають під Женевську конвенцію для визволення, для того, щоб їм надали лікарів. Адвокати наполягали саме на ухваленні такого». Він додав, що ухвалення вказаної резолюції надасть Україні козир під час суду над українськими моряками на Росії. За його словами, Росія не може ігнорувати Женевську конвенцію під час розгляну цієї справи.

Українська делегація доповіла представникам Міжнародної морської організації в Лондоні про факти порушень Росією засадничих принципів та норм міжнародного морського права. Делегація України навела деталізовані приклади порушень Росії таких міжнародно-правових інструментів ІМО, як Конвенція з пошуку та рятування 1979 року, Конвенція з охорони людського життя на морі 1974 року та низки резолюцій.

Президент Фінляндії Саулі Нііністьо заявив, що причиною складної політичної ситуації в Раді Європи є анексія Криму Росією. Нііністьо запевнив, що Фінляндія зацікавлена у вирішенні нинішньої кризи в Раді Європи та ПАРЄ шляхом діалогу між усіма інституціями. «Рада Європи зараз перебуває в складній політичній ситуації, яка викликає занепокоєння, і ризикує втратити одного члена. Немає сумніву, що викликало таку ситуацію: Фінляндія була однією з перших країн, які публічно засудили анексію Криму», — сказав він.

Литовський депутат Егідіус Варейкіс назвав російський режим «геополітичним клептоманом», який краде території інших. «Ось ситуація в домі – одна людина убила іншу. Поліція приїжджає і пише протокол: була невелика ескалація, напруга в сім’ї. Ви напевно подумаєте — це неможливо, це злочин. Декілька років тому Росія назвала термін «наш спільний європейський дім», і він нам сподобався. А тепер дивіться, що відбувається: один із жителів цього дому вбиває свого сусіда, тероризує інших сусідів. А ми що говоримо — «невеликі напруги», — розповів депутат.

Справа військовополонених моряків

У Страсбурзі, у рамках сесії ПАРЄ, відбулася зустріч Представника українського омбудсмена у справах захисту прав військовослужбовців Олега Трохименка з Головою делегації ЄС в Раді Європи Мегленою Куневою. Олег Трохименко розповів Меглені Куневій про події у Керченській протоці, про збройний напад Росії, взяття моряків у полон та про ганебне судилище над ними.

На зустрічі також були присутні рідні моряків. Родичі звернули увагу на тяжкий стан поранених та попросили країни ЄС негайно втрутитись у ситуацію та вплинути на повернення моряків додому. Родичі моряків зустрілися також з Постійним представником України при Раді Європи Дмитром Кулебою та обговорили подання індивідуальних скарг до ЄСПЛ та заяв до Міжнародного суду ООН. Також зазначалось, що трьом пораненим морякам необхідна кваліфікована медична допомога.

Батько пораненого моряка розповів у Страсбурзі про тортури та шантаж Росії щодо полонених. Пораненим військовополоненим морякам не надавалася кваліфікована медична допомога, рани від уламків заживали самі собою. «Після обстрілу було поранено шістьох осіб, трьох поранило легко, а троє мали важкі поранення. Серед поранених два матроса – це Артеменко Андрій і Ейдер Андрій, а також старший лейтенант Сорока Василь», – зазначив батько моряка Сороки.

В українського військовослужбовця Василя Сороки досі не відновлюються функціональність руки, пальці не згинаються, набряк не сходить. Про це повідомив адвокат Сергій Бадамшин. У руці залишаються осколки, а медичні документи в порушення закону не надані не те що адвокату, але навіть самому хворому. Раніше Сороку відвідувала Уповноважена з прав людини в Москві Тетяна Потяєва. Після зустрічі вона заявила, що український військовослужбовець «одужав на 80%», що, на думку адвоката, не відповідає дійсності.

Українського військовополоненого моряка Василя Сороку 28-29 січня, на прохання Людмили Денісової, має обстежити нейрохірург. Радник російського президента Михайло Федотов повідомив українському омбудсмену, що стан здоров’я Василя Сороки задовільний. Як зазначається, інформацію про стан здоров’я українця Федотов отримав від головного лікаря медичного блоку СІЗО «Матроська тиша». Російські лікарі переконують, рука хлопця набрякла через користування еспандером.

Тим часом Денісова закликала очільників дипломатичних представництв держав-членів Європейського Союзу посилити тиск на російську владу з метою дотримання нею норм міжнародного гуманітарного права щодо полонених моряків. Вона вимагає від Росії направити поранених військовополонених до третьої (нейтральної) країни, для надання їм кваліфікованої медичної допомоги, що відповідає положенням Женевської конвенції.

Під стінами російського консульства в Києві пройшла акція протесту: протестувальники підтримали полонених моряків та політв’язнів окупованого Криму, які незаконно утримуються ФСБ.

Пожеж а танкерів біля Керчі та її наслідки

Танкери, що зайнялися 21 січня в Чорному морі неподалік Керчі, палають уже тиждень: Росія ніяк не може їх загасити. Два судна будуть горіти ще деякий час, повідомило 28 січня джерело в екстрених службах Краснодарського краю Росії. Співрозмовник зазначив, що загасити їх найближчим часом не вдасться. Він уточнив, що точну дату закінчення пожежі назвати не можна. «Мабуть, нескоро (погасять пожежу — Ред.)», — зазначив неназваний рятувальник.

Пожежу не вдається загасити через скраплений газ, який виділяється з ємностей. У рятувальній службі уточнили, що на одному судні було близько 2,5 тис. тонн газу. Обсяг газу на іншому танкері невідомий, хоча передбачається, що там було приблизно стільки ж.

Слідком Росії оприлюднив нове відео пожежі на судах в Чорному морі. У зв’язку з подією в Росії порушено кримінальну справу за статтею «Спричинення смерті з необережності».

Основною причиною загоряння, наймовірніше, стало порушення правил безпеки при перевантаженні. Про це розповів старший слідчий Краснодарського слідчого відділу на транспорті Південного слідчого управління на транспорті СК Росії Вазген Кіносьян. Займання суден, які йшли під прапором Танзанії, імовірно, сталося після вибуху на одному з них. Нагадаємо, на кораблях перебувала 31 людина — громадяни Туреччини та Індії.

Танкери «Маестро» і «Канді» перебували в списку санкцій США і тому їх не пустили в російський порт. Судна були внесені в санкційний список минулого року за те, що здійснювали поставки палива в Сирію. Власники газового терміналу «Мактрен-Нафта» заборонили танкеру «Маестро» підійти до причалу в порту Темрюк в Краснодарському краї. У зв’язку з цим екіпажі спробували здійснити пряме перекачування палива із судна на судно. Виконання цієї ризикованої операції під час шторму, вірогідно, і стало причиною пожежі.

Україна не виключає, що окрім двох танкерів, які спалахнули в Керченській протоці, до незаконних поставок скрапленого газу до Сирії залучені ще кілька кораблів. Про це повідомив заступник міністра МінТОТ Юрій Гримчак. «Наскільки мені відомо, таких кораблів ще декілька, які можуть перевозити скраплений газ в Сирію. Втрата цих кораблів, я думаю, серйозно відзначиться на тому, що відбувається», – сказав Гримчак.

Дев’ять з дванадцяти постраждалих в результаті пожежі готові до виписки з Керченської міськлікарні №1, що в окупованому Криму. Троє постраждалих моряків будуть залишатися під наглядом лікарів протягом ще декількох днів. Постраждалі були госпіталізовані у відділення травматології Керченської міської лікарні №1, спочатку вони перебували «в тяжкому психічному та емоційному стані». Що стосується загальної кількості загиблих під час пожежі на двох іноземних вантажних судах в Керченській протоці, то вона зросла до 14 людей.

У результаті пожежі на двох танкерах в Чорному морі в районі Керченської протоки існує загроза забруднення узбережжя південно-східного Криму, Тамані та Кавказу, заявив доцент кафедри геоекології Кримського федерального університету ім. В. І. Вернадського Олександр Личак. «Існує загроза забруднення нафтопродуктами узбережжя Керченського півострова, Феодосійської бухти, а можливо і всього узбережжя південно-східного Криму, а також узбережжя Тамані і Кавказу. Можуть постраждати пернаті: у цій зоні немає великих місць скупчення птахів, але там селяться баклани», — зазначив Личак.

Агресія Росії

Гелікоптери окупантів шукали підводний човен в акваторії Чорного моря. Протичовнові гелікоптери Ка-27ПЛ Чорноморського флоту РФ провели навчальний пошук підводного човна «умовного противника». Крім візуального пошуку, екіпажі Ка-27ПЛ задіяли гідроакустичну станцію (ГАС), здатну виявляти підводний човен і визначати його координати.

Стали відомими дані ще одного російського військовослужбовця, який в складі «зелених чоловічків» брав участь в окупації Криму. Йдеться про Олександра Куща, 1993-го року народження, жителя Краснодара. У соцмережі «Однокласники» Кущ активно писав статуси про події свого життя, зокрема про військову службу, яку проходив в 2013-2014 роках. 23 лютого 2014 року Олександр написав: «Україна, чому вам спокійно не живеться?», натякаючи на те, що його військову частину переправляють до Криму.

Відповідь на агресію окупантів

Військово-повітряні сили США направили літак радіоелектронної розвідки Boeing RC-135V для патрулювання неподалік узбережжя окупованого Росією Кримського півострова та Чорноморського узбережжя поблизу Новоросійська. Базується Boeing RC-135V на авіабазі Суда Бей на острові Крит у Греції. Окрім того у Чорному морі перебуває з візитом ракетний есмінець USS Donald Cook (DDG 75) Військово-морського флоту США, що від початку тижня перебуває з візитом у порту Батумі в Грузії.

Порушення прав людини

Президент України Петро Порошенко закликав президента Міжнародного комітету Червоного Хреста Петера Маурера посилити роботу для звільнення всіх українських заручників. Під час зустрічі з очільником МКЧХ зокрема було обговорено питання звільнення політв’язнів Олега Сенцова, Романа Сущенка та Володимира Балуха.

В окупованому Криму відкрили адміністративне провадження щодо активіста «Кримської солідарності» Нурі Абдурешітова. Провадження розпочате за ст. 17.3 КоАП Росії («Невиконання розпорядження судді або судового пристава щодо забезпечення встановленого порядку діяльності судів»). За версією окупаційного слідства, Абдурешітов знімав у коридорі так званого Київського райсуду Сімферополя ще до початку судового засідання у справі адвоката Еміля Курбедінова без дозволу судового пристава.

В анексованому Росією Криму суддя Керченського міського суду Олександр Ковальов не задовольнив клопотання захисту українського активіста Володимира Балуха про його умовно-дострокове звільнення. «Прокурор» виступив проти УДО Володимира, так як за час його перебування в СІЗО нібито зафіксовано 51 порушення і він перебуває на трьох видах профілактичного обліку, в тому числі як «схильний до нападу на представників правоохоронних органів.

На судилищі в окупованому Криму зачитали обвинувачення у «справі Веджіє Кашка». Активістів Бекіра Дегерменджі, Казима Аметова, Асана Чапуха і Руслана Трубача звинувачують у вимаганні з громадянина Туреччини Юсуфа Айтана. Звинувачення наполягає, що вони змусили останнього написати розписку про боргові зобов’язання на суму 7000 доларів США перед Веджіє Кашка, з онукою якої Айтан раніше жив. Активіст кримськотатарського національного руху Наріман Джелял стверджує, що громадянин Туреччини, в зв’язку з яким затримали групу активістів, вкрав гроші сім’ї ветерана кримськотатарського національного руху Веджіє Кашка.

Українця Євгена Панова, засудженого кримським «судом» до 8 років колонії суворого режиму у так званій справі «українських диверсантів», у Тюмені відвідав представник тюменської Суспільної наглядової комісії (ОНК). Він розповів, що той перебуває у змученому стані, тому фотографуватися для родини відмовився. З побутових речей у Панова вже немає нічого, закінчилися навіть цигарки. Передачу зробити не вдалося, тому що його мали вивезти з Тюмені. Куди – не повідомляють.

Підконтрольний Росії Ленінський районний суд Криму виніс вирок 24-річному жителю Криму Февзі Саганджі, якого визнали «винним в участі в діяльності незаконного збройного формування на території України» та призначили покарання у вигляді 10 років 6 місяців позбавлення волі. За версією слідства, житель Криму в січні 2016 року приєднався до «кримськотатарського добровольчого батальйону імені Номана Челебіджихана».

Стан здоров’я кримськотатарського активіста Едема Бекірова, якого утримують у СІЗО в анексованому Сімферополі, різко погіршився. Погіршення може стати наслідком застосування інсуліну в СІЗО. Українській омбудсмен Людмила Денисова звернулася до своєї колеги з Росії Тетяни Москалькової стосовно тяжкого стану здоров’я в’язня. Денисова наполегливо просить надати Бекірову та його адвокатам копію медичного висновку, та сприяти забезпеченню громадянина України повноцінним лікуванням, відповідно до лікарських рекомендацій.

Суддя підконтрольного Кремлю Верховного суду Криму Сергій Погребняк оголосив вирок у «справі Таблігі Джамаат». Так, Ренат Сулейманов засуджений за частиною 1 статті 282. 2 Кримінального кодексу Росії на 4 роки позбавлення волі і рік обмеження. Талят Абдурахманов засуджений за частиною 2 статті 282.2 Кримінального кодексу Росії – два з половиною роки умовно, обмеження – рік і випробувальний термін – два роки. Сейран Мустафаєв і Арсен Кубедінов засуджені за частиною 2 статті 282.2 Кримінального кодексу Росії до умовних термінів ув’язнення.

У Криму російський «суд» скасував звинувачення в екстремізмі і зняв судимість з української активістки Лариси Китайської. Рішення ухвалили в зв’язку з декриміналізацією статті Кримінального кодексу Росії, за якою вона була засуджена до умовного терміну.

Стягли гроші з «пропагандона»

Суд Московської області частково задовольнив позов кримського архітектора Володимира Мазуріна, який зажадав у телеведучого Дмитра Кисельова виплатити борг за будівництво вілли в Коктебелі. Кисельова зобов’язали заплатити архітектору 2,5 млн рублів. Мазурін в позовній заяві вказав, що реконструкція вілли під Коктебелем була складною через помилки попередніх будівельників та просив замовника «підвищити жорсткість металокаркасів». Він стверджує, що є перекоси в фундаменті, і конструкція будинку втратила стійкість, однак замовник відмовився виправляти ці помилки.

Поплічників окупантів вже викидають, як непотріб

У Криму позбавляють житла учасників окупації півострова: виганятимуть із гуртожитків сім’ї так званих кримських «самооборонців». Житло було виділене в 2016 році в покинутій будівлі колишнього гуртожитку «Кримстроя». Було обіцяно, що в кімнатах гуртожитку можна буде прописатися, потрібно тільки привести їх у житловий стан. Зараз чисельність «самооборонців» вирішили «скоротити». Вигнати з гуртожитку збираються 11 сімей учасників окупації півострова. Як то кажуть: за що боролися, на те й напоролися.

Окупанти – здирники і крадії

Так званий «прем’єр» Криму Сергій Аксьонов вдався до достатньо дивних заяв, через які йому може ну дуже перепасти від російських кураторів. Чи то через власну недолугість, або ж заради моральної підтримки квазіутворень «ДНР» та «ЛНР» «чиновник» розповів про те, як Росія може транспортувати товари з захоплених територій Донбасу до Сирії. Звісно, морем та, само собою, через Крим.

Зниження ціни «Норда»

Скандальний російський «Норд» спробують продати втретє: на аукціоні ДП «СЕТАМ» OpenMarket знову з’явиться арештований російський сейнер «Норд», але вже зі зниженням ціни на 20%. Згідно з правилами проведення торгів, АРМА знову виставила лот зі зниженням ціни на 109 310 грн. Минулі торги не відбулися, оскільки жоден з зареєстрованих учасників не сплатив гарантійний внесок для участі у торгах. Проведення аукціону призначено на 11 лютого 2019 року, стартова ціна лоту – 1 359 163,00 грн.

Нова проблема Кримського моста

Окупаційна «влада» Криму визнала наявність проблем з будівництвом залізничної переходу до Керченського мосту. Як з’ясувалося, залізничникам необхідно спорудити насип, який перекриє існуючу дорогу Керч – Багерове, що, відповідно, призведе до розриву прямого транспортного сполучення між смт Багерове, іншими населеними пунктами та Керчю. Для забезпечення безпечного проїзду всіх видів транспорту, в тому числі громадського, вирішено не перекривати рух по даному маршруту, а для спорудження насипу знайти інше рішення.

Крим на мапі Google

Росія викликала Google «на килим» через український Крим. Голова Держдуми В’ячеслав Володін доручив запросити до Держдуми представника компанії Google в зв’язку з позначенням сервісами Google Криму «частиною іншої держави». «Тому було б правильно комітету з безпеки запросити представника компанії Google і вибудувати нашу позицію, а далі прийняти рішення», — заявив Володін.

Офіційний представник Google прокоментував претензії Володіна. У компанії заявили, що півострів відображається на її картах як російський. «При заходах з території Росії Крим показується як російська територія», — підтвердив Левін. Він уточнив, що для користувачів з інших країн ця територія згадується як «спірна». Хто б чого не казав, але Крим — то Україна.

В’їзд заборонено

Через незаконне відвідування окупованого Криму прикордонники заборонили в’їзд на територію України восьми російським морякам строком на 3 роки. Моряків притягнули до адміністративної відповідальності за ст. 204-2 КУпАП «Порушення порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї» і оштрафували на 13 600 гривень.

Україна взяла «під приціл» 800 суден, що відвідали окупований Крим: у полі зору Державної прикордонної служби України (ДПСУ) перебуває понад вісім сотень суден, які є порушниками законодавства України. Інформацію про судна передали до відповідних органів.

Зона відчуження

Торгові мережі Росії, як і раніше, вважають окупований Крим зоною відчуження: півострів, як і раніше, залишається ізольованим від великої торгівлі, доступною жителям Росії. Кримчани за брендовими речами їздять на материкову Україну або в Росію, або замовляють їх через Інтернет, фактично переплачуючи за них і витрачаючи багато часу. На питання про те, чи планують великі торгові мережі, які успішно працюють в Росії, заходити на півострів, майже всі повідомили, що не будуть розширюватися в цьому напрямку.

Сімейний склеп Януковичів

Могила сина Януковича у Криму перетворюється на сімейний склеп. Додатково до цілодобової охорони і сторожового собаки додався бюст з чорного мармуру. Схожий пам’ятник височить над похованням російського генерала Хрульова. Місць на кладовищі немає, але тільки не для Януковичів. Напевне, дочекається склеп і старшого, що вже офіційно визнаний зрадником України.

Дохазяйнувались

Підприємства та організації в анексованому Росією Криму накопичили заборгованість за електроенергію на суму понад мільярд рублів. Загальна сума заборгованості підприємств за споживання електричної енергії становить 1 252 392 000 рублів. Серед боржників – федеральні бюджетні організації, підприємства, підвідомчі «міністерствам» республіки Крим і «адміністраціям» муніципальних утворень, приватні підприємства, які надають комунальні послуги та інші. Сума заборгованостей муніципальних підприємств становить 246 387 000 рублів.

Читайте також: Ціни вищі за московські та дитячі майданчики суворого режиму: Як минув тиждень в путінському Криму

Предыдущая В Киеве перенесли суд по делу экс-главы Минздрава Крыма (+фото)
Следующая «Крым наш! Ай-Петри наше!» – из крымских сетей

Нет комментариев

Комментировать

Ваш адрес email не будет опубликован.