Президент Байден: Що Америка буде робити і чого не буде робити в Україні


Білий дім
Вашингтон (округ Колумбія)
31 травня 2022 року

Наведена нижче стаття була вперше опублікована у виданні The New York Times 31 травня 2022 року за адресою https://www.nytimes.com/2022/05/31/opinion/biden-ukraine-strategy.html.

Вторгнення, яке, на думку Володимира Путіна, мало тривати декілька днів, триває вже четвертий місяць. Український народ здивував Росію і надихнув увесь світ своєю жертовністю, мужністю та своїми успішними діями на полі бою. Вільний світ і багато інших держав на чолі зі Сполученими Штатами об’єдналися у наданні Україні безпрецедентної військової, гуманітарної та фінансової підтримки.

Оскільки війна триває, я хочу чітко представити цілі, на які спрямовані ці зусилля Сполучених Штатів.

Мета Америки проста: ми хочемо бачити демократичну, незалежну, суверенну та процвітаючу Україну, яка має у своєму розпорядженні засоби стримування й захисту від подальшої агресії.

Як заявив Президент України Володимир Зеленський, в кінцевому підсумку ця війна «остаточно завершиться лише дипломатичним шляхом». Будь-які переговори відображають факти на місці подій. Ми швидко направили Україні значну кількість озброєння та боєприпасів, щоб вона могла захищати себе на полі бою та мала найсильнішу позицію за столом переговорів.

Тому я вирішив, що ми надамо українцям більш досконалі ракетні системи та боєприпаси, які дозволять точніше вражати ключові цілі на полі бою в Україні.

Ми продовжимо співпрацю з нашими союзниками та партнерами у підтриманні санкцій проти Росії, найжорсткіших з будь-коли запроваджених проти великої економіки. Ми продовжимо надавати Україні сучасне озброєння, зокрема протитанкові ракети Javelin, зенітні ракети Stinger, потужні артилерійські та високоточні реактивні системи, радари, безпілотні літальні апарати, гелікоптери Мі-17 та боєприпаси. Ми також надішлемо додаткові мільярди [доларів] фінансової допомоги, як це дозволив Конгрес. Ми співпрацюватимемо з нашими союзниками та партнерами у подоланні глобальної продовольчої кризи, яка загострюється через російську агресію. І ми допоможемо нашим європейським союзникам та іншим партнерам зменшити залежність від російського викопного палива і прискорити наш перехід до майбутнього чистої енергії.

Ми також продовжимо зміцнювати східний фланг НАТО силами та засобами Сполучених Штатів та інших союзників. І зовсім недавно я привітав заявку Фінляндії та Швеції на вступ до НАТО, крок, який посилить загальну безпеку США і трансатлантичну безпеку за рахунок долучення двох демократичних та високоздатних військових партнерів.

Ми не прагнемо війни між НАТО і Росією. Хоча я не згоден з паном Путіним і вважаю його дії обурливими, Сполучені Штати не намагатимуться здійснити його повалення в Москві. Поки Сполучені Штати або наші союзники не будуть атаковані, ми не будемо безпосередньо брати

участь у цьому конфлікті, відправляючи американські війська воювати в Україні або атакуючи російські сили. Ми не заохочуємо і не дозволяємо Україні завдавати ударів за її межами. Ми не хочемо затягувати війну лише для того, щоб завдати болю Росії.

Мій принцип у цій кризі – «Нічого про Україну без України». Я не буду тиснути на український уряд — приватно чи публічно — щоб він пішов на будь-які територіальні поступки. Це було б неправильно і суперечило б усталеним принципам.

Переговори України з Росією зупинилися не тому, що Україна відвернулася від дипломатії. Вони зупинилися тому, що Росія продовжує вести війну, щоб взяти під контроль якомога більшу частину України. Сполучені Штати продовжуватимуть працювати над зміцненням України та підтримувати її зусилля, спрямовані на досягнення завершення конфлікту шляхом переговорів.

Неспровокована агресія, бомбардування пологових будинків і будинків культури, вимушене переселення мільйонів людей під час цієї війни в Україні завдають глибоких моральних травм. Я зустрівся з українськими біженцями в Польщі – жінками й дітьми, які не знали, яким буде їхнє життя і чи буде все гаразд із близькими, які залишилися в Україні. Жодна людина сумління не могла б залишитися байдужою на тлі цих жахів та спустошень.

Стояти поруч з Україною в її скрутну годину – це не просто правильно. У наших життєво важливих національних інтересах – забезпечити мир і стабільність у Європі та дати чітко зрозуміти, що застосування сили не є правильним. Якщо Росія не заплатить високу ціну за свої дії, вона пошле сигнал іншим потенційним агресорам, що вони також можуть захоплювати території та підпорядкувати інші країни. Це поставить під загрозу виживання інших мирних демократій. І це може означати кінець заснованого на правилах міжнародного порядку і відкрити двері для агресії в інших місцях з катастрофічними наслідками в усьому світі.

Я знаю, що багато людей у всьому світі стурбовані можливістю застосування ядерної зброї. Наразі ми не бачимо жодних ознак того, що Росія має намір застосувати ядерну зброю в Україні, хоча час від часу риторика Росії, яка розмахує ядерною шаблею, сама по собі небезпечна і вкрай безвідповідальна. Дозвольте пояснити: будь-яке використання ядерної зброї в цьому конфлікті у будь-якому масштабі було б абсолютно неприйнятним для нас і решти світу і спричинило б тяжкі наслідки.

Американці залишаться на шляху підтримки українського народу, тому що ми розуміємо: свобода має свою ціну. Це те, що ми завжди робили, коли вороги свободи прагнули знущатися з невинних людей і пригнічувати їх, і це те, що ми робимо зараз. Володимир Путін не очікував такого ступеня єдності та сили нашої відповіді. Він помилявся. Якщо він очікує, що в наступні місяці ми похитнемося або розпадемося, він також помиляється.

Предыдущая «Так использовать наемников противоречит всем устоям». Откуда у «ЧВК Вагнера» в Украине самолеты-штурмовики
Следующая ООН: в Украине ежедневно погибает двое детей, четверо получают ранения

Нет комментариев

Комментировать

Ваш адрес email не будет опубликован.