Військові злочини російських військ в Україні


ДЕРЖАВНИЙ ДЕПАРТАМЕНТ США

Офіс речника

23 березня 2022 р.

ЗАЯВА ДЕРЖ СЕКРЕТАРЯ ЕНТОНІ БЛІНКЕНА

З початку неспровокованої та несправедливої ​​війни, розв’язаної президентом Росії Володимиром Путіним, він невпинно застосовує насильство, яке вже спричинило смерті людей та руйнування по всій Україні. Ми бачили численні достовірні повідомлення про невибіркові збройні напади та напади на цивільне населення, а також про інші звірства. Російські війська знищили багатоквартирні будинки, школи, лікарні, критично важливу інфраструктуру, цивільні транспортні засоби, торгові центри та машини швидкої допомоги, в результаті чого тисячі невинних мирних жителів були вбиті або поранені. Багато зруйнованих російськими військами об’єктів чітко ідентифікуються як такі, що використовуються цивільним населенням. Сюди входить і пологовий будинок в Мариуполі, про що прямо зазначає Управління Верховного комісара ООН з прав людини у звіті від 11 березня. Це також включає повітряний удар по маріупольському театру, поруч з будівлею якого великими літерами, які видно з неба, було чітко зазначено російською мовою: «ДЕТИ». Збройні сили Путіна використовували ту ж саму тактику в Грозному (Чечня) і Алеппо (Сирія), де вони посилювали бомбардування міст, щоб зламати волю людей. Їхня спроба зробити це знову в Україні шокувала світ і, як слушно висловився президент Зеленський, «омила народ України кров’ю та слізьми».

З кожним днем продовження жорстоких атак російських військ кількість вбитих і поранених невинних мирних жителів, включаючи жінок і дітей, зростає. Станом на 22 березня в обложеному Маріуполі заявили, що лише в цьому місті було вбито понад 2,4 тисячі мирних жителів. Організація Об’єднаних Націй – без урахування ситуації в Маріуполі – офіційно підтвердила дані про понад 2,5 тисячі загиблих і поранених серед цивільного населення, наголошуючи при цьому, що фактична їх кількість, ймовірно, є більшою.

Минулого тижня я повторив заяву президента Байдена про незліченні свідчення і зображення руйнувань і страждань, які ми всі бачили, про те, що війська Путіна в Україні вчинили військові злочини. Тоді я зазначив: навмисний напад на цивільних є військовим злочином. Я наголосив, що Державний департамент та експерти уряду США документують потенційні військові злочини в Україні і надають їм оцінку.

Сьогодні я можу повідомити, що на основі наявної наразі інформації уряд США розцінює дії російських військовослужбовців в Україні як військові злочини.

Наша оцінка ґрунтується на ретельному аналізі доступної інформації з відкритих та розвідувальних джерел. Як і у випадку з будь-якою підозрою у вчиненні кримінального злочину, повноваження щодо остаточного визначення вини в конкретних випадках несе суд, який має юрисдикцією щодо розгляду справ про такі злочини. Уряд США продовжуватиме відслідковувати повідомлення про військові злочини та ділитися зібраною нами інформацією з союзниками, партнерами, міжнародними установами та організаціями. Ми прагнемо притягнути винних до відповідальності, використовуючи для цього всі доступні інструменти, включаючи кримінальне переслідування.

# # #

_____________________________________________________________________________________________

Для перегляду оригіналу: https://www.state.gov/war-crimes-by-russias-forces-in-ukraine/

Цей переклад надається для зручності користувачів, і тільки оригінальний текст англійською мовою слід вважати офіційним.

Предыдущая Эндшпиль Карякина. Как поддержать войну в Украине и навредить репутации шахмат
Следующая "Открытое небо": откуда российские самолеты атакуют Украину

Нет комментариев

Комментировать

Ваш адрес email не будет опубликован.