«Вы что, сдурели? Какой праздник?» – из крымских сетей


Годовщину воссоздания Крымской АССР отмечают и в Симферополе, и в Киеве. Но везде вкладывают в эту дату собственный смысл. В соцсетях спорят о том, как украинцам следует относиться к событиям 27-летней давности.

20 января 1991 года в Крыму состоялся референдум, на который вынесли вопрос: «Вы за воссоздание Крымской Автономной Советской Социалистической республики как субъекта Союза ССР и участника Союзного договора?» За проголосовали 93,26% от общего числа принимавших участие в голосовании. На этом основании Верховная Рада Украины приняла закон «О восстановлении Крымской Автономной Советской Социалистической Республики». Большинство крымских татар, проживавших на тот момент в Крыму, референдум бойкотировали.

С тех пор в Крыму ежегодно отмечали эту дату как День Автономной Республики Крым. Продолжили ее праздновать и после аннексии полуострова. Правда, теперь слово «Автономной» из названия исчезло. Да и сами события 1991 года назначенная Кремлем власть Крыма трактует несколько иначе – как первый шаг к отторжению полуострова от Украины.

Дорогие крымчане!Поздравляю вас с Днем Республики Крым! Этот праздник напоминает нам о том большом и сложном пути, к…

Publié par Сергей Аксенов sur vendredi 19 Janvier 2018

Можно сказать, что в день 20 января 1991 года родился народ Крыма — наше региональное сообщество, со своими культурными …

Publié par Владимир Константинов sur vendredi 19 Janvier 2018

Нашлись желающие отметить эту дату и на материковой Украине.

Сеттар Хаджибудинов

С праздником, земляки!!! Все жители Крыма и все кто его покинул в связи с окупацией, все равно вернемся!!!!!

Сергій Вікарчук

…20.01 не така і радісна дата в яку ми хочемо перетворити цей день чи хоча б побачити.

Я все розумію.

Для мене це подія зібратися і підтримати друзів та подію.

Колись раніше дуже обурювався цій даті.

Не розумів радощів.

Та і сьогодні це більше інфопривід, щоб зустрітися.

20.01 ця дата юридично закріпила статус в усіх правових і нормативних документах, як би це не подобалося…

…Я хочу свята, а не жалюгідного скиглення про те, які ж ми бідні і дурні і жалюгідні…

Евгения Вирлич

Референдуми-референдуми…..

Сьогодні — 20 січня — День Автономної республіки Крим. Саме в цей день у 1991 році кримчани висловились за відновлення автономії у складі України. Тоді у Кримській області УРСР відбувся Всекримський референдум про відновлення Кримської АРСР, результати якого визнала Україна. За два місяці — 17 березня — вони підтвердили свій вибір.

Але у 2014 році — символічно 16 березня — окупанти зробили все можливе, аби перетворити Крим на посміховисько і знову забрали півострів до складу авторитарного утворення.

Вспомнила о событиях 27-летней давности и украинская власть. Правда, Киев вкладывает в эту дату свой собственный смысл.

Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим

…Вітаємо усіх громадян України, що мешкають в окупованому Криму чи є внутрішньо переміщеними особами з півострову із Днем Соборності з нагоди злуки Східної та Західної України у 1919 р. та з Днем Автономної Республіки Крим як часом початку відновлення кримської автономії у складі Української Держави у 1991 р.

Запевняємо Вас, що нинішня діяльність Президента України наближає невідворотний час деокупації Криму; вона є найкращою запорукою того, що соборність, територіальна цілісність України, захист суверенних прав Українського народу, української нації, корінних народів та національних меншин України, демократії, правопорядку та прав людини завжди залишатимуться основою державної політики.

Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим зробить все залежне, щоб спільними зусиллями усіх конструктивно налаштованих державних та суспільних сил пройти шлях деокупації та реінтеграції окупованого півострову, урочисто відзначати у наступному січневі пам’ятні дати на звільненій кримській землі.

Borys Babin

Звісно справжним днем АРК стане день її звільнення від окупації. Але для цього слід багато що зробити. Для мене ж 20 січня це день »звірки годинників» органів влади та громадських структур у справі деокупації. Боюсь багато хто сьогодні втратич чи продав ці годинники. А у когось вони йдуть в інщий бік. Але думаю що все буде добре. До зустрічі в Бахчисараї на день АРК

Однако многие комментаторы считают, что на самом деле праздновать в этот день украинцам нечего.

Алі Татар-заде

йой, а я й не знав.

А виявляється нас тут вирішили привітати з 26-річчям події, як кримські сепаратисти на чолі з багровскім обкомом провели швиденько референдум, поспіхом, поки Україна ще не вийшла із Союзу та поки кримські татари ще не повернулися на батьківщину (а хто повернувся — ще не мали голосу).

Спасіба зємлячкі.

Natalya Belitser

Неймовірно, в таке просто неможливо повірити.. Повністю погоджуюся з пані Валентиною щодо 20 січня; до того ж додам, що у Криму ця дата щорічно урочисто відзначалася як «День Республіки» — так-так, тої самої, антиукраїнської і анти-кримськотатарської! – в той час як на «материковій» Україні таке не спадало на думку за жодного уряду чи президента…

…А отримати вітання з «Днем АРК» у 2017 р. від Представництва Президента – ну просто немає слів! Може, натомість згадаємо, що 20 січня — День пам’яті захисників Донецького аеропорту?

Roman Kabachiy

Ото дурдом Сонечко у чистому вигляді. «День АРК».

Александр Польченко

Це означає що ті хто вітають на той час зовсім не цікавились українським життям в Криму, або ще дітьми були ну а історію прочитати лінь.

Ібрагім Сулейманов

…Це був референдум за відновлення Радянського Криму. Тут не має чого світкувати. А якщо згадувати, то робити над цим наголос…

Андрій Щекун

Думаю, що це далеко не свято, чи як тут назвали «народження» АР Крим… Будь ласка, проаналізуйте історію, і похороніть цей день, день початку спланованої окупації українського півострову…

Валерій Верховський

…Той рехверендум став першим кроком сепаратистів у відокремлені Криму від України. Чи не свято!

Предыдущая «Вы что, сдурели? Какой праздник?» – из крымских сетей
Следующая Порошенко надеется на помощь церкви в освобождении украинских политзаключенных из российских тюрем

Нет комментариев

Комментировать

Ваш адрес email не будет опубликован.